Statiner – Varför är de både hatade och älskade?

Statiner är en läkemedelsgrupp som orsakar mycket debatt. Det är en av de vanligaste typen av läkemedel som används för att sänka kolesterolnivåerna i blodet. De utgör en mycket viktig del av behandlingen för personer med högt kolesterol, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur statiner fungerar, deras effektivitet och vanliga biverkningar.

Hur fungerar statinerna i kroppen?

Statiner fungerar genom att hämma ett enzym som kallas HMG-CoA-reduktas. Detta enzym är en viktig komponent vid produktionen av kolesterol i levern. Genom att hämma detta enzym minskar kolesterolnivåerna i blodet och därmed minskar också risken för hjärt-och kärlsjukdom.

Statiner tas vanligtvis som en daglig tablett, helst vid samma tidpunkt varje dag. Statiner kan dock även ordineras på andra sätt och därför är det viktigt att man följer de instruktioner som man har fått från sin läkare avseende dosering och administrering.

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan man påbörjar behandling med statiner. Läkaren måste värdera bland annat förekomst av andra sjukdomar (tex njursjukdom, leversjukdom, muskelsjukdom och sköldkörtelsjukdom), pågående läkemedelsbehandlingar, graviditet och amning, samt om personen äter vissa födoämnen (tex grapefukt), och naturläkemedel (johannesört).

Hur stor effekt har behandling med statiner?

Statiner har visat sig vara mycket effektiva på att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. I stora studier har man sett att statiner kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke med ca 30%.

Vilka biverkningar finns det och hur vanligt är det med biverkningar?

De vanligaste biverkningarna inkluderar muskelvärk, magbesvär och huvudvärk. I sällsynta fall kan statiner också orsaka allvarliga biverkningar såsom leverskada och rabdomyolys. Rabdomyolys innebär ungefär att kroppen drabbas av ”muskelsönderfall”. Detta muskelsönderfall gör att muskelproteinet myoglobin läcker ut från musklerna och hamnar i blodbanan. Myoglobinet i blodbanan utsöndras i sin tur via njurarna. För mycket myoglobin i njurarna kan leda till allvarliga njurskador. Drabbas man av dessa biverkningar måste man omedelbart kontakta din läkare.

Statiner har fått ett oförtjänt dåligt rykte om att de orsakar mycket biverkningar. I själva verket är biverkningar av statiner inte särskilt vanligt. Flera studier har visat att biverkningarna i själva verket ofta är orsakade av så kallade nocebo-effekter, dvs. negativa effekter av läkemedel som orsakas av förväntningar och tro snarare än av själva läkemedlet.

I en studie som kallas SAMSON deltog personer som tidigare haft biverkningar av statiner. Deltagarna fick i slumpvis ordning ta statiner, sockerpiller (placebo) eller ingen behandling alls. I studien såg man att deltagarna rapporterade liknande mängd biverkningar när de tog statiner och placebo, men mindre biverkningar när de inte tog något läkemedel alls. Slutsatsen blev att en mycket stor andel av biverkningarna som rapporteras av personer som tar statiner kan vara nocebo-effekter.

Studien ovan är inte den enda i sitt slag. I en stor så kallad Meta-analys som publicerades i Lancet 2022 så uppskattade man att >90% av alla muskelbiverkningar orsakade av statiner i själva verket inte kunde förklaras av statinbehandlingen.

Utöver detta publicerades nyligen en ny studie i april 2023 som visade att personer som behandlas med statiner inte får mer muskelvärk efter träning än personer som inte behandlas med statiner. I studien mättes också nivåerna av flera olika markörer i blodet som kan påvisa muskelsönderfall och muskelskada. Det var ingen skillnad i nivåerna av dessa ämnen mellan de personer som behandlades med statiner och de personer som inte hade någon behandling. Läs mer om studien här.

Utöver statiner så finns det så klart många andra läkemedel som kan sänka blodfetterna. Mer information om dessa kan du hitta här. Det är också viktigt att komma ihåg att livsstilsförändringar är en viktig del i behandlingen.

Önskar du läsa ännu mer om statiner finns det också mycket bra information på 1177.

1 reaktion på ”Statiner – Varför är de både hatade och älskade?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen