Är kaffe Kolesterolhöjande?

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen och i Sverige dricker vi i snitt ca 3 koppar kaffe per person och dag. Många människor dricker inte bara sitt kaffe för smaken utan också för att öka sin energi och förbättra fokus. Det finns dock de som påstår att kaffe höjer kolesterolvärdena och att man därför ska undvika att dricka kaffe. Så vad gäller egentligen? Här kommer vi att titta lite närmre på om kaffe faktiskt höjer kolesterolet eller om det bara är en myt.

Sanningen är att det finns ganska starka bevis för att kaffe kan höja kolesterolet, men det beror på hur mycket kaffe man dricker och hur man väljer att brygga sitt kaffe. I en studie som publicerades 2001, som sammanfattade flera andra studier, visade forskargruppen att ju mer kaffe man dricker ju högre blir kolesterolet. Effekten var dock störst för de som redan hade förhöjda kolesterolvärden och sambandet gällde främst om man drack ofiltrerat kaffe (kokkaffe). Liknande resultat har senare också bekräftats i en annan studie som publicerades 2012.

Utöver vilken typ av kaffe man väljer att dricka så är annan viktig aspekt också eventuella tillsatser och tillbehör man har till kaffet. Vissa tillsatser i kaffet, så som socker och grädde kan öka kalori- och fettintaget, vilket kan påverka kolesterolnivåerna. Att använda rätt tillbehör är alltså också något som påverkar huruvida kaffet är en hälsofara eller inte.

Sammanfattningsvis så är kaffe troligen inte särskilt kolesterolhöjande för personer med normala kolesterolnivåer och som dricker vanligt filtrerat kaffe. Om du har höga kolesterolnivåer eller dricker ofiltrerat kaffe (kokkaffe) kan det dock vara klokt att begränsa ditt kaffedrickande. Slutligen, oavsett hur mycket kaffe du väljer att dricka, se till att begränsa de onyttiga tillbehören.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen