Hur påverkar alkohol kolesterolet?
Alkohol påverkar olika typer av blodfetter på olika sätt. Måttliga mängder av alkohol, har i studier rapporterats ha en positiv inverkan på HDL-kolesterolnivåerna (”det goda kolesterolet”). HDL-kolesterol hjälper till att transportera överskott av kolesterol från blodkärlen till levern för eliminering. Måttligt alkoholintag kan öka HDL-nivåerna, vilket i sin tur teoretiskt skulle kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dock har man på senare år börjat ifrågasätta hur stora de skyddande effekterna av högt HDL-kolesterol egentligen är, och om låg alkoholkonsumtion verkligen ger någon hällsonytta. Alkohol kan sannolikt också påverka LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”) men det är fortfarande inte helt klarlagt hur. Vissa studier har funnit att alkohol minskar LDL-kolesterol medan andra har rapporterat att LDL stiger, särskilt när man konsumerar alkohol i större mängder. LDL-kolesterol anses vara en viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar och höga nivåer kan leda till uppkomsten av aterosklerotiska plack i blodkärlen, vilket kan orsaka allvarliga hälsoproblem som tex hjärtinfarkt och stroke.
Alkohol och triglycerider
Något som är väl känt är att alkohol kan kraftigt höja triglyceridnivåerna i kroppen, särskilt vid ett stort intag av alkohol. Höga nivåer av triglycerider i blodet har ett starkt samband med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Andra faktorer att ta hänsyn till
Utöver alkoholens påverkan på kolesterolnivåerna så är det också viktigt att nämna att alkohol kan orsaka beroende. Ett överdrivet alkoholintag kan också leda till flera allvarliga hälsorisker, tex högt blodtryck och skador på levern och hjärnan.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan ett måttligt alkoholintag eventuellt gynna HDL-kolesterol, men alkoholkonsumtion kan samtidigt påverka både LDL-kolesterol och triglycerider negativt. Det är viktigt att förstå att alkoholenkomsumption inte bör vara en primär strategi för att förbättra kolesterolnivåerna eller minska risken för hjärt och kärlsjukdom. På senare år har forskningen ifrågasatt om alkohol har några positiva effekter för hälsan. Sammantaget bör alkohol alltså drickas med måtta. Vill du läsa mer om vad forskningen säger om hur alkohol påverkar den den kardiovaskulära hälsan så kan du göra det tex i denna studie.