Vad är egentligen ett bra kolesterolvärde?

Referensvärden för blodfetter

Referensvärden används för att definiera vad som kan anses vara en normal nivå av ett visst ämne i blodet, för en viss grupp (population).

Referensvärdena för kolesterol och andra blodfetter har beräknats genom att man i stora vetenskapliga studier tog blodprover från ett stort antal individer. I dessa blodprover analyserade man sedan nivåerna av kolesterol och andra blodfetter. På detta sätt kunde man sedan fastställa vad som kan anses vara normala nivåer av kolesterol.

Nedan är ses exempel på referensintervall som används av Karolinska sjukhusets laboratorium:

Total-Kolesterol (mmol/l):

  • 0-1 år: 2,4-5,3
  • 1-14 år: 2,7-5,9
  • 15-17 år flickor: 2,4-6,0
  • 15-17 år pojkar: 2,5-5,4
  • 18-30 år: 2,9-6,1
  • 31-50 år: 3,3-6,9
  • ≥51 år: 3,9-7,8

LDL-kolesterol (mmol/l):

  • 0-1 år: 0,8-3,5
  • 1-17 år: 1,3-4,0
  • 18-31 år: 1,2-4,3
  • 31-51 år: 1,4-4,7
  • ≥51 år: 2,0-5,3

HDL-kolesterol (mmol/l):

  • 0-14 år: 0,7-1,9
  • 15-17 år flickor: 0,6-2,2
  • 15-17 år pojkar: 0,7-1,8
  • ≥18 år kvinnor: 1,0-2,7
  • ≥18 år män: 0,8-2,1

Triglycerider (mmol/l):

  • 0-14 år: 0,7-1,9
  • 15-17 år flickor: 0,6-2,2
  • 15-17 år pojkar: 0,7-1,8
  • ≥18 år kvinnor: 1,0-2,7
  • ≥18 år män: 0,8-2,1

Non-HDL-kolesterol (mmol/l):

  • 0-1 år: 0,72-5,2
  • 1-9 år flickor: 2,1-4,3
  • 1-9 år pojkar: 1,8-3,7
  • 10-17 år: 1,7-4,0
  • 18-29 år kvinnor: 1,6-4,7
  • 18-29 år män: 1,7-5,0
  • 30-49 år kvinnor: 1,9-5,1
  • 30-49 år män: 2,0-6,1
  • ≥50 år kvinnor: 2,4-6,2
  • ≥50 år män: 2,5-6,2

Apolipoprotein B (g/L):

Barn

  • 0-15 dagar: 0,10-0,70
  • 15 dagar-1 år: 0,20-1,30
  • 1-6 år: 0,40-0,90

Kvinnor

  • 6-19 år: 0,30-0,90
  • 19-39 år: 0,50-1,20
  • 40-49 år: 0,58-1,30
  • ≥50 år: 0,66-1,44

Män

  • 6-29 år: 0,30-1,10
  • 19-29 år: 0,50-1,20
  • 30-39 år: 0,57-1,33
  • ≥40 år: 0,66-1,44

Apolipoprotein A1 (g/L):

  • 1,08 – 2,25 (kvinnor)
  • 1,04 – 2,02​ (män)

Lipoprotein (a) (nmol/L):

  • < 200 (män och kvinnor)

Är alla värden inom referensintervallet bra?

Nej, alla värden inom detta intervall är inte bra. Många faktorer måste vägas in när man värderar om ett kolesterolvärde är bra eller inte. Till exempel kan personer med högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, högt BMI, diabetes, rökning och inaktiv livsstil ha en ökad risk för hjärtsjukdomar även om de har kolesterolvärden som ligger inom referensintervallet. Målvärdet för dessa individer kan vara betydligt lägre.

Det är inte helt enkelt att förstå vad som är bra nivåer för blodfetterna.

Förenklat kan man säga att för till exempel LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”) så är värden ≥3 mmol/L att betrakta som höga eller förhöjda. Detta eftersom höga LDL nivåer utgör en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar även om en individ i övrigt har låg grundrisk i övrigt. Europeiska Kardiologföreningen rekommenderar alltså ett målvärde för LDL-kolesterol <3.0 mmol/L även för individer som har låg risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad finns det då för målvärden för kolesterol?

Oftast brukar man använda målvärden för LDL-kolesterol istället för total-kolesterol. Nedan presenteras målvärden för några av de vanligaste lipiderna. De flesta målvärden är hämtade från Europeiska kardiologföreningens riktlinjer.

LDL – Kolesterol

  • Målvärde LDL <1,4 mmol/L:

Om man har mycket hög risk för hjärt- och kärlsjukdomar är målvärdet för LDL <1,4 mmol/L. Detta gäller till exempel personer som redan har haft hjärtinfarkt, stroke eller som har kärlkramp. Det gäller också patienter med diabetes och som har fått flera komplikationer av sin diabetes samt personer med uttalat nedsatt njurfunktion.

  • Målvärde LDL <1,8 mmol/L:

Detta målvärde gäller de personer som har hög risk för hjärt- och kärlsjukdom. Detta gäller till exempel personer som från början hade ett obehandlat LDL-kolesterol värde > 4,9 mmol/l eller ett Total-kolesterol värde ≥8 mmol/L. Det gäller också rökare som rökt i mer än 20 år, personer med lite allvarligare hypertonisjukdom (högt blodtryck), personer med diabetes som har måttlig risk, och personer med måttlig njurfunktionsnedsättning.

  • Målvärde LDL <2,6 mmol/L

Detta målvärde gäller personer som har haft välkontrollerad diabetes i mindre än <10 år och som inte har sekundära komplikationer av sin diabetes eller andra aterosklerotiska riskfaktorer.

  • Målvärde LDL <3 mmol/L

Detta värde gäller personer med låg risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Triglycerider

När det gäller triglycerider så kan man lite förenklat säga att det allmänna rådet för vuxna är att triglycerider < 1,7 mmol/L. Man tala om måttligt förhöjda värden när man har triglycerider 1,7 – 9,9 mmol/l och uttalat förhöjda värden när man har ≥10 mmol/l.

HDL-Kolesterol

Det rekommenderade nivåerna för HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”) är över 1,0 mmol/L eftersom man har sett att nivåer under detta är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. En del rekommenderar också att kvinnor ska ligga något högre än män (1,2-1,3 mmol/L) eftersom kvinnor har något högre nivå än män i vanliga fall.

Non-HDL-Kolesterol

  • Vid måttlig risk för hjärt- och kärlsjukdom: < 3,4 mmol/L
  • Vid hög risk för hjärt- och kärlsjukdom: < 2,6 mmol/L
  • Vid mycket hög risk för hjärt- och kärlsjukdom: < 2,2 mmol/L

Apolipoprotein B

  • Vid måttlig risk för hjärt- och kärlsjukdom: <1,0 g/L
  • Vid hög risk för hjärt- och kärlsjukdom: <0,8 g/L
  • Vid mycket hög risk för hjärt- och kärlsjukdom: <0,65 g/L

ApoB/A1-Kvoten

  • Män < 0,8
  • Kvinnor < 0,7

Sammanfattning

Att fastställa en optimal kolesterolnivå för en individ är en komplex process och det finns flera faktorer som spelar in i varje enskilt fall. De målvärden för kolesterolnivåer som har nämnts ovan bör därför betraktas som allmänna riktvärden snarare än specifika rekommendationer för varje enskild individ.

Vid bedömning av risk för hjärt- och kärlsjukdom är det också viktigt att ta hänsyn till andra faktorer så som arv (gener) och livsstilsfaktorer (t.ex. rökning, träning och kost). Sammanfattningsvis är det alltså en kombination av flera faktorer som är viktiga för att bedöma en persons risk för hjärt- och kärlsjukdom och många olika faktorer man måste tänka på om man vill uppnå en god hälsa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen