Ny studie undersökte information om statiner på sociala medier

Social media

Den 24/4 2023 publicerades en ny intressant forskningsstudie som undersökte allmänhetens uppfattning om statiner. I studien använde forskarna artificiell intelligens (AI) för att analysera stora mängder information från den sociala medieplattformen Reddit. I studien fann forskarna att antalet diskussioner om statiner ökade successivt för varje år. Diskussionerna kunde översiktligt delas in i 6 stycken olika kategorier: 1 Ketogen kost, diabetes, kosttillskott och statiner. 2. Biverkningar av statiner. 3. Misstro mot statiner. 4. Analyser av kliniska studier. 5. Läkemedelsindustrins bias (partiskhet) för statiner och 6. Rött jästris och statiner.

När forskarna analyserade diskussionerna visade det sig att 66.6% av diskussionerna var neutrala, 30.8% var negativa och nästan inga av diskussionerna var positiva mot statiner. Något som förvånade forskarna i studien var att det fanns ett stort antalet diskussioner där personer uttryckte misstro mot att höga nivåer av LDL ens är skadligt för kroppen. I dessa diskussioner avfärdade man också kopplingen mellan höga LDL-nivåer och hjärt- och kärlsjukdomar. Detta är ett samband som har mycket vetenskaplig evidens.

I diskussionerna hittade forskarna också flera andra exempel på felaktig information som spreds om statiner. Ett exempel var att rött jästris skulle kunna fungera som en fullgod ersättare till behandling med statiner och ett annat exempel var att vissa användare antydde att förhöjda nivåer av LDL-kolesterol egentligen skulle kunna vara något positivt. Att det skulle vara något positivt menade man var troligt eftersom LDL kan stiga något vid ketogen diet, och ketogen diet uppfattade användarna i diskussionerna som något som är positivt för hälsan.

Den här studien visar att den information om statiner som allmänheten kan ta del av på sociala medier tyvärr ofta är felaktig. Ett generellt problem i sammanhanget är dessutom att personer som behandlas med statiner (eller andra läkemedel som sänker kolesterolet) inte ser vinsterna med behandlingen förrän efter många år, ibland decenier. Detta gör att det blir svårare att lika konkret påvisa fördelarna med behandlingen.

Vill du läsa med om hur statiner fungerar, hur effektivt behandling med statiner är, samt vilka vanliga statin-biverkningar som finns, så kan du göra det i denna artikel. Vill du läsa mer om vad kolesterolet har för funktion i kroppen och om varför höga kolesterolnivåer kan vara farligt så kan du göra det här.

Källor:

  1. JAMA Netw Open. 2023;6(4):e239747.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen