Höjer ägg kolesterolet? – kopplingen till hjärt- och kärlsjukdom

Ägg är ett mycket mångsidigt livsmedel som har hög hållbarhet och används i många olika maträtter. Länge har ägg-konsumtion varit föremål för intensiva diskussioner när det gäller dess påverkan på kolesterolnivåer och kopplingen till hjärt- och kärlsjukdomar. I denna artikel kommer vi att titta lite närmre på vad hur äggkonsumtion påverkar kolesterolnivåerna och hur kopplingen till hjärt- och kärlsjukdomar ser ut.

Vad visar den senaste Forskningen?

Ägg är en rik källa till protein och ägg innehåller också många andra viktiga näringsämnen, tex vitamin A, E, D, folat, järn och selen. Det är dock också väl känt att ägg innehåller mycket kolesterol. Äggets höga kolesterolinnehåll har lett till en oro kring huruvida äggkonsumtion höjer kolesterolnivåerna i blodet och därmed ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den senaste forskningen har visat att sambandet mellan äggkonsumtion och höga LDL-kolesterolnivåer (det ”dåliga” kolesterolet) är mer komplicerat än vad man tidigare trott. Forskningsstudierna är inte heller helt samstämmiga, en del studier har visat att ägg orsakar högre kolesterolnivåer och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar medan andra studier inte har kunnat påvisa några sådana risker. Några exempel följer nedan.

I en forskningsartikel som publicerades i Journal of the American College of Nutrition, år 2018, sammanfattade forskarna resultaten från 28 andra studier och fann då att ägg ökade totalkolesterol, LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”) och även HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”). Det var dock stora skillnader mellan de olika artiklarna som sammanfattades i studien.

I en annan artikel publicerad i den ansedda tidsskriften Circulation 2022 analyserade forskarna data från 27 078 personer och fann att ett ökat intag av ägg var kopplat till ökad risk (men inte särskilt stor riskökning) för att dö av hjärt- och kärlsjukdom. I samma studie sammanfattade forskarna också resultaten från flera andra studier och i dessa fann de en liknande association mellan ägg och ökad risk att dö av hjärt- och kärlsjukdom.

Som kontrast till de två studierna ovan så publicerades en stor studie i tidskriften BMJ Heart år 2018 some analyserade data från 0,5 miljoner individer i Kina. I denna studie fann forskarna att en konsumtion av upp till 1 ägg per dag var associerat med en 11 % minskad risk för kardiovaskulär sjukdom, jämfört med de som ej konsumerade ägg.

Nyligen publicerades också viktig studie där forskarna undersökte äggkonsumtionen hos 177 000 individer i totalt 50 olika länder (varav ca 4000 svenska individer). I denna studie fann forskarna inget tydligt samband mellan äggkonsumtion och kolesterolrubbningar eller hjärt- och kärlhändelser. Forskarna konkluderade att en måttlig äggkonsumtion (upp till 1 ägg per dag), inte innebar någon ökad risk för varken friska individer eller individer med hjärt- och kärlsjukdom.

Tillagningens roll

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är hur man tillagar sina ägg eftersom det faktiskt kan påverka kolesterolnivåena. Valet av tillagningsmetod, och vilka ingredienser som används, kan påverka om ägget höjer kolesterolet eller inte. Att steka ägg i olja eller smör kan lägga till extra mättat fett till kosten och därmed öka nivåerna av LDL-kolesterol i kroppen. Om man tillsätter grädde eller mjölk vid tillagning av sina ägg kan det också påverka kolesterolnivåerna eftersom grädde och mjölk kan höja kolesterolet.

Rekommendationer kring hur mycket ägg man får äta

Tidigare gav många hälso-organisationer råd om att begränsa intaget av ägg till max 3 per vecka. Idag har svenska livsmedelsverket inga sådana, specifika rekommendationer kring hur många ägg man bör äta i veckan. Flera stora internationella organisationer rekommenderar dock att man som vuxen som mest ska äta 1-2 ägg per dag, tex har American Heart Association sådana råd. Precis som livsmedelsverket här i Sverige finns det dock ett antal stora organisationer internationellt som inte längre har några restriktioner för hur många ägg man får äta (så länge man har en varierad kost i övrigt). Detta gäller tex British Heart Foundation. Det ska dock nämnas att detta råd främst gäller för personer som har någorlunda normala kolesterolnivåer. Personer med förhöjda kolesterolnivåer kan göra klokt i att inte äta för stora mängder ägg

Slutsats: Måttlig Konsumtion kan vara Nyckeln

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå att äggkonsumtion i sig inte automatiskt leder till höga kolesterolnivåer eller ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Balans, måttlighet och varierad kost i övrigt är sannolikt avgörande. Att inkludera ägg som en del i en i övrigt balanserad kost kan sannolikt vara positivt för de flesta individer. Dock kan vissa individer med specifika hälsotillstånd (tex ärftligt förhöjda blodfetter) behöva begränsa i sin äggkonsumtion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen